Com deia fa un parell de dies el descomunal embolic que s'ha creat entre els partits i organitzacions civils pro independència, podria concloure amb la no celebració de les eleccions autonòmiques catalanes que Artur Mas va anunciar per al pròxim 27 de setembre. El president, al centre de tot el remolí, s'està plantejant la possibilitat de suspendre la convocatòria de les eleccions (una competència exclusiva del president de la Generalitat). "No les convocaré per a qualsevol cosa", insisteix Mas cada vegada que li pregunten i com vostès saben, ahir jo aconsellava això mateix en un dels meus articles diaris.
Però mentrestant, el desconcert prossegueix. Artur Mas va proposar una cimera de partits i organitzacions civils per ahir a la tarda, que finalment va quedar ajornada per a la setmana que ve. El líder de la CUP, David Fernández, la va desactivar dijous a la nit a l'assegurar que la seva formació no aniria a "cims publicitàries" (sona a títol de pel·lícula), alhora que li va demanar a Artur Mas i al seu partit Convergència " que s'evitin les filtracions interessades "això si no expliquen que filtracions es filtren.
De fet, la realitat és que els líders dels partits sobiranistes els destorba Arthur Mas, francament em sembla absurd, perquè la qüestió de la independència de Catalunya hauria d'anar per davant de les lluites per posicionar-se de cara a un futur, que el més possible és que no s'arribi a aconseguir, és evident al meu judici que personatges de la poca experiència i qualitat personal com són Oriol Junqueras i David Fernandez, són incapaços de dur a la Independència als catalans sobiranistes, en el supòsit que arribessin a aconseguir arribar a la presidència del Gobern de la Generalitad, no tenen tots dos 2 la suficient capacitat política per governar una etapa de transició que requereix a més de fermesa, dots de negociació política cosa que aquesta fora de la manera de ser dels dos líders esmentats.
Una altra cosa és que els dos líders siguin necessaris per empènyer una part de la societat catalana que mai ha donat suport a Convergència ia Arthur Mas, però d'això a liderar una negociació brutal amb Espanya i amb la Unió Europea si arriba el cas, és tant com demanar peres en un cove. I és una pena perquè Catalunya seria molt però que molt suficient per poder constituir-se en estat dins de la UE. L'economia avui amb tot el entramat que ens portem de llistes, de canvis, d'amenaces i tot el que vostès vulguin, està marxant a un ritme admirable.
La Generalitat preveu que l'economia catalana creixi almenys un 3,2% aquest any i que generi uns 92.200 llocs de treball gràcies a l'empenta de la dinàmica econòmica. El govern de convergència fa aquesta estimació en un informe sobre les previsions macroeconòmiques de Catalunya per als anys 2015 i 2016, en el qual augura que aquest segon any l'economia catalana repuntarà un 2,8%, el que farà que creu 82.300 llocs de treball, calculats en termes equivalents a temps complet.
Així, segons les estimacions del Govern, la taxa d'atur estimada de Catalunya, que a finals de l'any passat era del 20,3%, (molt per sota de la mitjana espanyola) es retallarà en 2015 fins al 18,3% i caurà de nou en 2016 fins al 16,4%. La recuperació econòmica que va iniciar Catalunya durant la segona meitat del 2013 va tenir continuïtat durant 2014 i ha pres força durant 2015. La dinàmica econòmica va més enllà del que preveien les últimes previsions, de finals de 2014, que han quedat superades per l'empenta de la productivitat, considera el departament d'Economia en aquest informe.
És cert que com passa amb Espanya l'estabilitat financera, les polítiques expansives del Banc Central Europeu, el flux del crèdit, els preus mínims del petroli i la depreciació de l'euro respecte al dòlar estan ajudant a l'economia catalana, que s'espera que creixi aquest any un 3,2% i no es descarta que aquest creixement pugui acabar fins i tot superant aquesta taxa ", apunta el Govern. Les claus del creixement de l'economia catalana s'expliquen per la" nova acceleració de la demanda interna ", que el Govern estima s'incrementarà un 3,4% el 2015 i una mica menys en 2016, un 2,5%.
Pel que fa al saldo exterior, tindrà una aportació nul·la en 2015 (-0,1%) i discreta en 2016 (+0,3%), ja que les exportacions continuaran la seva bona marxa, però les importacions seran més grans que aquestes, malgrat d'això el PIB per càpita català és de 26,900 cosa que el situa per sobre d'Itàlia i Espanya i immediatament darrere de França. El consum de les llars creixerà un 3,4% el 2015 i un 2,7% el 2016, una xifra més modesta com a conseqüència de la normalització del nivell de consum i d'una recuperació dels valors positius en la inflació. La formació bruta de capital, indicador relacionat amb les inversions, arribarà a un increment del 6,8% el 2015 i un 5,4% en 2016.
Les previsions del govern català per a l'economia catalana coincideixen en bona mesura amb les estimacions del BBVA per a Catalunya divulgades a finals de juny. Aquest banc també va estimar la previsió per al 2015 en un 3,2% i la de 2016 en un 2,5%, si bé aquest banc és més optimista en matèria d'ocupació, ja que calculava que aquesta bonança econòmica donaria lloc a 200.000 llocs de treball en aquests dos anys. Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Barcelona va fer pública a finals d'abril la seva última estimació per a l'economia catalana: un increment d'un 2,7% per a aquest any i un 3% el 2016.
Francament jo no veig la necessitat que a més de la lluita aferrissada contra les pressions i l'ofec econòmic del govern espanyol s'hagin d'afegir ara els partits i líders polítics que es declaren sobiranistes el que aquests líders haurien d'estar fent és posant pau assossec i ànims als que pensem que encara val la pena intentar-ho si se situen en aquesta posició de normalitat però si mantenen les seves lluites personals contra el govern actual i contra Artur Mas en particular jo els asseguro que tot es va a perdre perquè a més de donar munició als unionistes amb les invencions de llistes sense polítics i plantejaments extremistes els asseguro que el sobiranisme català primer es trenca i segon amb la idea dels fets consumats i la força bruta no és possible guanyar la independència fa falta molta més política que raó.
No hay comentarios:
Publicar un comentario