domingo, 16 de septiembre de 2012

CATALUNYA NO SERÀ INDEPENDENT D'ESPANYA PER LA POLÍTICA, SINÓ PER L'ECONOMIA DE ESPANYA.



És evident que a Catalunya vivim en una contradicció. Oficialment som espanyols i realment necessitem el "govern espanyol", però la pregunta és: necessitem a Espanya?, El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, reclama al Ministeri d'Hisenda la posada en marxa amb caràcter urgent del Fons de Liquiditat Autonòmica ( FLA) per aconseguir 5.023.000 amb què fer front a despeses, com la nòmina de funcionaris, el pagament a proveïdors i la devolució de deute emès.

I tot i això malgrat, que l'amenaça revolucionària catalana enfadi al govern espanyol, i això provoqui el tancament l'aixeta l'únic aixeta que Catalunya té per proveir-se de fons, Catalunya desapareixerà no ja com a nació, sinó com autonomia, com a província i com societat, és a dir el perdríem tot, bé doncs malgrat tot això centenars de milers de persones es van manifestar el dimarts exigint la independència de l'Estat espanyol.
Seria viable aquesta última tesi?

Els empresaris i experts economistes que es manifesten lliurement discrepen sobre aquest assumpte, Catalunya és la comunitat més endeutada d'Espanya, amb un 21% del seu PIB i ha de fer un ajust superior a 4.000 milions d'euros per reconduir el seu dèficit al 1,5 % pactat amb Hisenda. Aquest declivi econòmic ha portat a les agències de qualificació de deute a rebaixar la nota catalana i deixar-la en el nivell de bo escombraries, el que al seu torn li ha tancat l'accés als mercats de crèdit. Bona prova d'això és que les rendibilitats que li exigeixen al mercat secundari de deute varien entre el 12% i el 13% per deute a 10 anys, un nivell in assumible tenint en compte que afronta venciments per valor de 5.000 milions a la segona part
l'any.

Però és que el tancament dels mercats, està provocat per l'elevat despesa compromesa per l'anterior Govern tripartit i perquè Catalunya no és un Estat independent. "Si Catalunya fos un Estat independent i el seu Govern tingués un deute de només el 21% del PIB i si, a més, el seu dèficit estigués entre el 2,5% i el 3% del PIB, seria considerada una economia sana i fiable Per
què els mercats no volen deixar prestat a Catalunya? Per una raó molt simple, perquè no és un Estat independent, sinó que forma part d'Espanya.

Però deixant de banda els números catalans el que fa impossible la segregació de Catalunya d'Espanya, són els números d'Espanya, ho vaig dir fa uns dies Espanya és avui dia el que aporten Madrid i Catalunya a les arques del tresor nacional, i és cert que quan des d'Extremadura o Galícia es diu que si Catalunya demana ells paguen, però això és trampa un parany ben ordida pel govern espanyol, el dolent d'això que també és cert que davant d'aquesta manifestació, Catalunya respon només demanem el que és nostre
i clar que és així, Catalunya com ho fa Madrid i els altres, excepte País Basc i Navarra, dipositen els seus impostos al tresor públic espanyol, aquest els redistribueix i curiosament a Catalunya i Madrid els torna moltíssim menys del que han lliurat.

Això és ja sabut encara que no admès, perquè així interessa als espanyols, així que quan Catalunya demana diners a Espanya té raó en dir que en el fons són els seus diners, i alhora també tenen raó els que des d'Espanya diuen que l'hi treuen a ells, aquest és el problema de la redistribució, la cosa es complica perquè per exemple ara Espanya com no té diners i ha de pagar deutes i quadrar dèficits, que fa retalla salaris retalla despeses i retalla redistribucions, per pura lògica, però Catalunya això
no ho pot fer no pot retallar la seva contribució a Espanya, per fer el mateix que fa Espanya, recuperar fons per equilibrar dèficit i deute.

Els defensors de la independència creuen que el problema econòmic català es resoldria si l'Estat espanyol saldés el dèficit fiscal que, segons la seva opinió, s'eleva a 22.000 milions d'euros l'any. Des del Cercle d'Economia, lobby empresarial català diuen que cal un nou pacte fiscal, però no amb la finalitat d'aconseguir la independència, sinó per reformar el model autonòmic i la seva manera de finançar-lo., El president de la Generalitat, Artur Mas no aclareix si portarà la proposta d'independència en el seu pròxim programa electoral. Però el que sí està clar que o es canvia la situació actual Espanya Catalunya, o aquesta situació pot acabar amb les dues perquè si s'enfonsa Espanya s'enfonsa Catalunya i “viceversa”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario