sábado, 17 de enero de 2015

PER AIXÒ VAL LA PENA LLUITAR ENTENEN SENYORS DE CIU I ERC



Fa temps el ministre Margallo ens amenaçava amb la teoria que els països petits no tenien solució, deia que en el món d'avui, calia tenir- la gran (suposo es referia a la pàtria) ja li rebatre la qüestió i li donava unes dades comparatives clars, on resultava que la qualificació financera dels països que la tenien petita, (la pàtria em refereixo) segons la seva suposició, tenien molt més èxit amb les firmes de ràting ja que totes elles superaven amb escreix a Espanya per molt gran que la tingués (la pàtria em refereixo).

És clar que anava a dir un català independentista però vet aquí que avui ja no ho diu un català avui ho reafirma ni més ni menys que el Credit Suisse quan exposa en un estudi que: Una Catalunya independent milloraria el seu índex de desenvolupament humà, que mesura el benestar i el nivell de vida a través de paràmetres com la qualitat en l'educació, la salut o les finances, i faria empitjorar les condicions a l'estat espanyol.

Així ho indica un estudi realitzat per l'institut d'investigació de l'esmentat banc, que assegura que, sense Espanya, Catalunya se situaria en el vintè lloc del rànquing mundial d'aquest índex. Actualment, l'estat espanyol està en la posició 23 i, sense Catalunya, baixaria fins al 26. L'estudi, titulat "L'èxit dels estats petits", assegura que els països petits poden tirar endavant millor perquè tenen els serveis menys fraccionats i posa a Catalunya com a exemple.

L'estudi calcula com seria l'índex de desenvolupament humà (HDI) de Catalunya, Flandes, Quebec i Escòcia sense els seus actuals estats. Segons Credit Suisse, Quebec seria el que tindria un índex més elevat, en la posició número 13, mentre que actualment Canadà es troba a la 11. En canvi, tant Catalunya com Escòcia tindrien un nivell de vida més elevat que Espanya i el Regne Unit, respectivament. Mentre Catalunya estaria en la posició número 20, Escòcia es situaria a la 23. Actualment, el Regne Unit és la posició número 27 i, sense els socis escocesos, baixaria tres posicions.

Segons aquest rànquing, una eventual Catalunya independent estaria per sobre d'Espanya, França, Finlàndia, Eslovènia, Liechtenstein o Itàlia. "Els països petits ocupen més de la meitat dels primers trenta països", assegura l'informe. El HDI és una mesura comparativa per avaluar la riquesa i el benestar dels estats més enllà del PIB, la qual té en compte l'esperança de vida, l'alfabetització, l'educació i el nivell de vida d'un país.

I és que l'estudi posa de manifest que els estats petits tenen els serveis més homogenis i, per tant, són més eficients. A més, el cost de finançar aquests serveis és menys elevat que en estats molt més grans. D'altra banda, els petits solen estar més abocats a la globalització i al comerç exterior i a tenir millors infraestructures intangibles, que són l'educació, la governabilitat i llei.

L'informe recorda que, des de 1945, el nombre d'estats membres de les Nacions Unides ha augmentat des dels 50 fins als 193 i subratlla que dues terceres parts d'aquests són considerats estats petits, amb població inferior als deu milions.

En el cas d'Europa, els vells estats petits, com Suïssa o Suècia, han sortit de la crisi de l'euro zona. Així, exposa que els països petits que a més són vells estan en una millor posició perquè han tingut temps de desenvolupar un marc legal i institucional, de manera que són un model per als nous petits estats. "Per a alguns nous estats on el marc legal i institucional encara no s'ha desenvolupat, pot portar temps abans que s'aconsegueixin els beneficis dels estats petits. La qualitat institucional, la llei, les inversions en tecnologia i educació són clau" per a uns bons resultats, subratlla l'informe de Credit Suisse.

Bé aquest és el camí això ho sabem tots els catalans que llegim la història que sabem que va ser el que avui és Catalunya la prosperitat i la avantatjada modernitat que gaudien els seus habitants ja en èpoques medievals, partint dels comtats que formaven la marca Hispànica del Imperi Carolingi i l'extensió i unitat va ser completant al llarg de l'edat mitjana. Fins que la unió dinàstica del comtat de Barcelona i el regne d'Aragó en el segle XII, els territoris catalans es van constituir en part integrant de la Corona d'Aragó, aconseguint una notable preponderància marítima i comercial a la fi del període medieval.

Bé ara es tracta de desfer el caminat i tornar a la Catalunya original territorialment parlant i tornar a formar part d'aquella incipient Europa com una vella i prospera nació petita però amb un passat i un futur que no ofereix cap dubte de la seva viabilitat i la seva personalitat excepte per a aquells que s'han estat aprofitant d'això durant massa temps. Això Sr. Artur Mas i Sr. Jonqueres és el que vostès estan posant en perill com els deia ahir no ens robin l'esperança la il·lusió i el treball realitzat fins ara t encara mes no pretenguin prendre'ns la nostra història volent fer la seva pròpia no tenen dret a això.

No hay comentarios:

Publicar un comentario