jueves, 8 de noviembre de 2012

ALTESA NO ENS IMPORTARIA RES A MOLTS CATALANS FER UN NOU COMPROMÍS DE CASP




Alcañiz (Terol). (EFE). - El Príncep d'Astúries ha posat de manifest que la Concòrdia de Alcañiz, que el 1412 va posar d'acord a Aragó i Catalunya per garantir la continuïtat d'una Corona aragonesa "forta i unida", és "una lliçó d'amplitud de mires i de generositat que els espanyols d'avui hem de saber aprofitar ".


El Compromís de Casp va ser un pacte establert el 1412 pels representants dels regnes d'Aragó, València i el Principat de Catalunya, per triar un nou rei davant la mort el 1410 de Martin I d'Aragó que va morir sense deixar descendència, La Concòrdia de Alcañiz, va posar d'acord a Aragó i Catalunya el 1412 per establir un full de ruta que garantís una successió pacífica a la Corona aragonesa.


El  príncep Felip, ha expressat el "especial respecte" i "emoció molt particular" que li ha produït visitar aquesta terra, precisament en aquest aniversari en què es commemoren "uns dels fets més extraordinaris de la història política i institucional d'Espanya durant l'edat mitjana ". Ja comencem malament, aquests fets són vitals i bells i nobles però no sols per Espanya altesa sinó per al regne d'Aragó quina mania amb apoderar-se de tota la història com si no hagués o tingués suficient l'Espanya que va venir després i de la qual vostè ja forma part.


Segons les seves paraules aquest fet històric d'unió entre els pobles que componien la Corona d'Aragó, li omplen d'emoció i satisfacció, sap a mi també, i el que vull dir és que estic segur que molts catalans que ara estem embrancats i decidits a intentar ser això catalans amb el nostre propi estat a sobre, estaríem encantats de fer-ho també amb els signants d'aquell Compromís de Casp, els catalans, (encara que els espanyols els encanti dir que canviem la història al nostre gust) sabem molt bé els nostres orígens i la nostra història, i que lamentem moltíssim que se l'hagi apropiat el regne d'Espanya fins al punt que molts actors originaris l'hagin deixat de banda.


Però ja ho veu vostè avui sembla que els aragonesos i els valencians principalment s'han oblidat ja del Compromís de Casp, pregunteu vostè altesa si avui serien capaços de tornar a signar (amb Catalunya és clar) aquell compromís, i vora que la seva reacció serà de sorpresa, molts perquè ni tan sols coneixeran la història i si la coneixen tindran la mateixa opinió i judici que vostè, que és un fet lligat a Espanya i no és així, aquest és un acte històric propi d'uns territoris d'un regne i d'uns nobles que configuraven un dels regnes més importants de la península Ibèrica, i que no negaré que evidentment va derivar finalment en la constitució del regne d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario