jueves, 31 de diciembre de 2015

LA RULETA RUSSA CATALANA ES VA A DISPARAR, ÉS HORA DEL "RIEN NE VA PLUS"


"Fins aquí hem arribat i d'aquí no passem". Així de clar ha estat Artur Mas que, tot i que el límit per a la investidura (9 de gener) s'acosta perillosament, no pensa moure ni un centímetre més. l'extravagant empat dels votants de la CUP no alterarà la decisió del grup, Junts pel Sí ni canviarà el candidat, ni millorarà la proposta d'acord que lliuro a consideració de la CUP fa setmanes i apunto en un molt clar missatge que " rien ne va plus ", que el joc s'ha acabat i que la ruleta amb què pretén jugar la CUP, pot decidir eleccions, però no president. "És una situació absolutament absurda que ens la podríem haver estalviat", ha reconegut el president en funcions.

Coincideixo amb ell. És una situació absolutament absurda que ens la podríem haver estalviat ha manifestat Mas, coincidint amb el malestar que sentia Carles Campuzano, número 2 de Democràcia i Llibertat al Congrés, que demanava canviar d'aliats o anar a eleccions. Per descomptat la situació, no m'agrada en absolut, com a molts, però ara hem d'esperar a esgotar el temps perquè la llei impedeix fer res al respecte, un president en funcions no pot proclamar noves eleccions cal esperar que hi hagi una tercera i última investidura i que aquesta fracassa, llavors aquest fet és el que provoca per llei noves eleccions.

Molts catalans ens mosseguem la llengua de la mateixa manera que els components electes de "Junts pel Sí", però, com recorda Mas, trencar la baralla i convocar ja les eleccions no està en la seva mà i tampoc hi ha alternatives d'una investidura prèvia al dia 9; per tant, no queda més que esperar. fins al 10 de gener. Si el 10 de gener la CUP decideix que anem a eleccions, llavors anirem sense por ni rancor, com si fos una segona volta. El que no se sap és si es presentaran les mateixes coalicions o es presentaran com a formacions individualitzades.

Després de l'entrevista realitzada a Catalunya Ràdio, Mas ha presidit l'últim Consell Executiu de l'any. Neus Munté, portaveu i vicepresidenta del Govern en funcions, ha negat en la roda de premsa posterior que la Generalitat porti mig any parada, però ha demanat que el 2016 arribi amb una investidura sota el braç. "El Govern no està parat ni ho estava abans de les eleccions ni ho està ara. Segueix treballant, desitjant, això sí, poder fer-ho amb la normalitat amb un president investit, perquè les coses puguin avançar en el 2016, el més aviat possible i amb la màxima velocitat de creuer ".

Munté, que ha estat molt implicada en les negociacions amb la CUP, ha reclamat a la formació ant i capitalistes que doni una resposta clara i definitiva el dissabte per no allargar la incertesa: "Hi ha una oferta molt treballada a la CUP feta en temps, forma i amb continguts potents. No hi ha ni hi haurà una altra. Necessitem una resposta de la CUP que no ha arribat perquè, en termes polítics, un empat no és una resposta. La CUP no ha sabut decidir i ha de fer.
La CUP sembla que està treballant per tancar abans d'aquest dimecres al matí "tota la informació necessària" per a la trobada del Consell Polític i els diputats previst per al dissabte 2 de gener que ha de resoldre l'empat que es va produir a l'Assemblea Nacional que havia de decidir si investia o no a Artur Mas. En un comunicat d'aquest dimarts, la formació ha assegurat que la Secretària Nacional i els diputats traslladaran a les assemblees locals i territorials les indicacions i procediments que permetin donar resposta als resultats de la "Assemblea" i que estan estudiant diversos escenaris per donar sortida a la situació política de Catalunya.

Entre aquest tira i afluixa el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha opinat aquest dimarts que hi haurà finalment un acord perquè Artur Mas sigui reelegit president de la Generalitat, tot i que ha subratllat que serà "un escenari absolutament dantesc" formar un govern amb la CUP. Iceta ha dit en declaracions a Onda Cero que no té cap dada concreta que sustenti la seva hipòtesi, però considera que tot apunta a això, després de recordar que el Parlament català ha reservat ja unes dates davant d'aquesta possibilitat.

Sigui com sigui i el que sigui estem arribant al final del vodevil de la política catalana, serà difícil explicar perquè som així, però pel que sembla ens ve de molt enrere. Una vegada vaig escriure en un article que reflexionava perquè mai hi havia hagut un rei a Catalunya i la veritat és que no he sabut trobar en la història el perquè d'aquesta singularitat, en aquell article, vaig donar la versió que la configuració geogràfica de Catalunya força complicada de per si, havia compost molts assentaments molt suficients en tot i que s'havien de governar com petits regnes. I que per alguna raó aquest sistema havia anat bé i mai Catalunya necessito un rei que agrupés el poder, cada assentament agrupava als seus nobles i els seus vassalls sense necessitat de dependre jeràrquicament del nucli veí i així es va desenvolupar una forma de govern comunitari, però no unitari.


Això va ser així fins que definitivament Catalunya es va unir al regne d'Aragó ia partir de llavors si hi va haver reis, però de la corona d'Aragó, encara que fossin aquests catalans d'origen, llàstima que com més gran i poderosa era la corona d'Aragó s'unís per matrimoni el rei Ferran amb la reina Isabel de Castella i formessin Espanya. Ja ho veuen si no ho haguessin fet ara no estaríem en aquests embolics, la història com sempre és la protagonista de tot, encara que no vulguem acceptar-ho. Però és evident que davant la situació actual seguim buscant "el rei" que mai vam tenir i que és necessari per unir un país independent com volem ser.

No hay comentarios:

Publicar un comentario